Betalend parkeren

Parkeren in de betalende zone

Hieronder vind je een overzicht van de betalende zones te Asse en Zellik:

Asse - Zone 2

Lindenpark, Stationsstraat, Bergestraat (tussen Parklaan en Stationsstraat), Belvédèresteegje, Reiniersbos, Molenstraat (tussen Stationsstraat en Ilsedestraat).

Nieuwe straten: Pastinakenstraat (tussen Boekfos en rotonde Parklaan) en Parklaan (tussen Pastinakenstraat en Bergestraat).

Asse - Zone 3

Boekfos (plein niet), Vronemeers, Neerstraat, Gemeenteplein, Hopmarkt, Arsenaalstraat, Langevijver, Muurveld, Hofveld, Bloklaan, Sint- Martinusstraat, Kerkplein, Nieuwstraat (tussen Muurveld en Ten Broeke), De Vironstraat, Kattestraat, Kerkstraat, Markt, Weversstraat en Steenweg.

Asse - Zone 4

Nieuwstraat (tussen Ten Broeke en Steenweg), Ten Broeke, Broekeweg, Oudestraat, Koensborre, Koensborreplein, G.Kurthstraat, K.Astridstraat, Kalkoven

Asse - Zone 5

Parking Prieelstraat, Prieelstraat (tussen Steenweg en Mollestraat), Mollestraat (tussen Prieelstraat en Marlier), Rodenbachsteegje en ondergrondse parking Huinegem.

Nieuwe straten: bovengrondse parking Huinegem

Zellik:

Brusselsesteenweg, parkeerstrook van nr.485 tot 541 en van nr.574 tot 682

Hoe kan je een ticket kopen?

 • Aan de parkeerautomaat tik je je nummerplaat in. Je kiest de gewenste parkeerduur en betaalt cash, met bankkaart of via sms of app. Volg hiervoor de instructies op de parkeerautomaat.
 • Plaats je parkeerticket duidelijk zichtbaar achter de voorruit van je wagen. Als je via sms of app betaalt, hoef je geen parkeerticket achter je voorruit plaatsen.  
 • Je kan 1 keer per dag en per nummerplaat genieten van 15 minuten gratis parkeertijd in de voor- of in de namiddag. En dat is handig als je snel een boodschap wil doen. Wens je langer dan 15 minuten te parkeren, dan betaal je het normale tarief.  
 • In de betalende zones koop je een parkeerticket van maandag tot en met zaterdag van 8u tot 12u en van 13u tot 18u, uitgezonderd op zon- en feestdagen en 11 juli.  
 • De maximum toegelaten parkeerduur bedraagt 2 uur (uitgezonderd parking Huinegem ondergronds: onbeperkt en parkings Prieelstraat, Hopmarkt en Huinegem bovengronds: max. 4 uur)

Betaal je niet of overschrijd je de maximale parkeerduur, dan kies je automatisch voor het retributietarief van € 18 per halve dag.

Tarieven voor betalend parkeren in Asse

Tarief Duurtijd Je betaalt niet of overschrijdt de maximale parkeerduur ?
Betalende zone: betalen aan de automaat, via SMS of APP parkeren € 1,00/uur Max. 1 dag € 18,00/halve dag (8u-12u & 13u-18u)

Niet betaald of langer geparkeerd dan waarvoor je betaalde?

 • Je kiest automatisch voor het halvedagtarief van € 18. Een halve dag loopt van 8 uur tot en met 12 uur en van 13 uur tot en met 18 uur.
 • De parkeerwachter schuift de retributiebon onder de ruitenwisser van je voertuig.
 • Je betaalt deze retributie binnen 8 dagen.

Betaalmogelijkheden

App-parkeren met 4411
 • Je betaalt je parkeerticket via de 4411-app op je gsm. De parkeerkosten worden dan afgetrokken van je belkrediet of staan op je gsm-factuur. Het kan ook via manuele overschrijving of automatische afrekening via debit- of kredietkaart.
 • Met app-parkeren betaal je altijd de exacte parkeerduur: stopt je parkeersessie bijvoorbeeld na 37 minuten, dan betaal je ook maar 37 minuten. Je ontvangt een melding wanneer je de maximale parkeertijd hebt bereikt en dan stopt de teller ook automatisch.
 • OPGELET! De 4411-app werkt enkel met een Belgisch gsm-nummer.
 • Meer info over app-parkeren met 4411 vind je op de website van 4411.
Betalen bankkaart of met muntstukken
 • Voer je nummerplaat in en beslis hoe lang je wenst te parkeren.
 • Koop je parkeerticket. Aan alle automaten kan je betalen met bankkaart;
  aan de helft van de toestellen kan je ook betalen met munten. Op de automaten zonder
  muntinworp staat het dichtsbijzijnde toestel met muntinworp vermeld.
Sms-parkeren met 4411
 • Je betaalt je parkeerticket via een sms met je gsm. De parkeerkosten worden dan afgetrokken van je belkrediet of staan op je gsm-factuur. Het kan ook via manuele overschrijving of automatische afrekening via debit- of kredietkaart.
 • Met sms-parkeren betaal je altijd de exacte parkeerduur: stopt je parkeersessie bijvoorbeeld na 37 minuten, dan betaal je ook maar 37 minuten. Je ontvangt een sms wanneer je de maximale parkeertijd hebt bereikt en dan stopt de teller ook automatisch.
 • OPGELET! Sms-parkeren met 4411 werkt enkel met een Belgisch gsm-nummer.
 • Meer info over sms-parkeren met 4411 vind je op de website van 4411.

Parkeerabonnementen voor lang parkeren in Asse

Wil je langer parkeren dan toegestaan in de betalende zone? Dan kies je beter voor een parkeerabonnement dat je goed zichtbaar achter de voorruit van je voertuig legt.

Een parkeerabonnement kost 25 euro per maand en is niet gekoppeld aan je nummerplaat. Je kunt het abonnement dus voor verschillende voertuigen gebruiken.

Voor vrachtwagens kan enkel een parkeerabonnement aangevraagd worden indien de maximale massa minder dan 3.5ton bedraagt.

Parkeerplaatsen voorbehouden voor personen met een beperking

U bent houder van een parkeerkaart voor personen met een handicap:

 • Met een parkeerkaart voor personen met een handicap kan u gratis en onbeperkt parkeren op alle reguliere parkeerplaatsen of op één van de gemarkeerde mindervaliden parkeerplaatsen in de rode, groene, gele en blauwe zone op voorwaarde dat de parkeerkaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit aangeboden wordt.
 • Bij onrechtmatig gebruik of kopieën wordt na vaststelling de politie verwittigd.

Betaalparkings

Je kan gebruik maken van volgende betaalparkings: 

Hopmarkt, Koensborre, Kerkplein, Prieelstraat, Stationsplein, Gemeenteplein, Huinegem (ondergronds + bovengronds).

In de ondergrondse parking Huinegem betaal je slechts 1 euro per dag.

Extra vragen

Ik denk dat ik onterecht een parkeerretributie heb gekregen. Wat moet ik doen?

Ga naar onze parkingshop met het geldige parkeerticket, abonnement of bewonerskaart, of stuur ons een kopie via het contactformulier.

Retributie in Blankenberge: gebruik het e-loket om je klacht te formuleren!
Retributie in Genk: gebruik het e-loket om je klacht te formuleren!
Retributie in Knokke-Heist: gebruik het e-loket om je klacht te formuleren!
Retributie in Halle: gebruik het e-loket om je klacht te formulieren!
Hoe komt het dat de politie geen parkeerretributies uitschrijft? Mag een privébedrijf dat wel doen?

Controle op het parkeren zit sinds 1/04/2004 niet meer in het strafrecht. Steden en gemeenten zijn dus zelf verantwoordelijk voor de organisatie van hun parkeerbeheer. Ze mogen dat uitbesteden aan een privébedrijf zoals Optimal Parking Control. OPC controleert dan bijvoorbeeld de betalende en blauwe zones en het parkeren met bewonerskaarten.

Hoe komen jullie aan mijn naam en adres? Is dat wel legaal?

De concessiehouder OPC vraagt de gegevens die verbonden zijn met je nummerplaat op bij het DIV (Dienst Inschrijvingen Voertuigen). Dit is volledig volgens de bepalingen van de DIV, en toegestaan door de Gegevensbeschermingsautoriteit. OPC kan daarna met de identiteitsgegevens de invordering doen. Gevolg is dat de eerste aanmaning of betaalherinnering inderdaad vertrekt van de concessiehouder - OPC - zelf. Je vindt meer informatie hierover op de website van de Gegevensbeschermingsautoriteit.

De parkeerautomaat was defect en je hebt een retributie ontvangen.

Kon je geen ticket nemen omdat de parkeerautomaat niet functioneerde en heb je de instructies op de parkeerautomaat gevolgd?

Indien de parkeerautomaat niet functioneerde en je hebt de instructies op de parkeerautomaat gevolgd kan je ons contacteren via het online contactformulier zodat we je dossier kunnen herbekijken.

Opgelet! Je dient de maximale parkeerduur steeds te respecteren, ook indien de parkeerautomaat niet werkt.

Retributie in Blankenberge: gebruik het e-loket om je klacht te formuleren!
Retributie in Genk: gebruik het e-loket om je klacht te formuleren!
Retributie in Knokke-Heist: gebruik het e-loket om je klacht te formuleren!
Retributie in Halle: gebruik het e-loket om je klacht te formuleren!
Rij je met een motor of ander open voertuig en kan je je parkeerticket niet (veilig) achter de voorruit leggen?

Neem je parkeerticket mee. Als je een retributie ontvangt, gebruik je je ticket als bewijs van betaling. Stuur ons via onderstaand contactformulier een kopie van je parkeerticket.

Ik heb meer dan één parkeerretributie op een dag ontvangen. Kan dat?

Ja, in Asse kan je meerdere retributies per dag ontvangen. Een retributie geldt voor een halve dag parkeren.

Ik ben aannemer en werk in de betalende zone van Asse. Bestaat er een aannemerskaart?

Er zijn geen speciale kaarten voor aannemers: als aannemer moet je je houden aan het parkeerreglement in Asse.