Blauwe zone

Hoe parkeer je met je parkeerschijf in Genk?

  • Parkeren met je parkeerschijf doe je in de blauwe zone die je herkent aan het verkeersbord E9a blauwe zone (met afbeelding parkeerschijf). De blauwe zone is geldig van maandag t.e.m. zaterdag tussen 9u00 en 18u00.
  • De blauwe zone kan per straat worden aangeduid of met een zonebord bij het begin van de zone. Dit zonebord zorgt ervoor dat de verkeersborden niet langs elke straat herhaald moeten worden.
  • Je parkeerschijf dient het uur van aankomst aan te geven. Je stelt de pijl in op het eerstvolgende streepje volgend op het tijdstip van aankomst.
  • Leg je parkeerschijf goed zichtbaar achter de voorruit van je voertuig.
  • Het voertuig dient de parkeerplaats uiterlijk verlaten te hebben bij het verstrijken van de toegestane parkeerperiode. Standaard is dat 2 uur, tenzij de borden anders aangeven.

Parkeerschijf niet gelegd of de maximale parkeertijd overschreden?

  • Je kiest automatisch voor het halvedagtarief van € 15.
  • De parkeerwachter schuift de retributiebon onder de ruitenwisser van je voertuig.
  • Je betaalt deze retributie binnen 8 dagen.

Waar zijn de blauwe zones in Genk?

ParkeerzoneParkeerschijf voorleggenMaximale parkeerduur
Koning Boudewijnlaan, Parking Weg naar As t.h.v. Appel, Hoogstraat (gedeeltelijk), Zaveldries, Zonneweeldelaanmaandag-zaterdag van 9u00 tot 18u00max. 30 minuten
Stoffelbergstraat, St-Martensbergstraat, Kuilenstraat, Parking Weg naar As t.h.v. Collegelaan tot 22u00maandag-zaterdag van 9u00 tot 18u00max. 1 uur
Reinpadstraat, Jaarbeurslaan, Schabartstraat, Bresserstraat, Dinselstraat, D'Ierdstraat, Jan Habexlaan, Klokuil, Steeneikstraat, Truyenland, Parking Post, Europalaan t.h.v. Jeugdhuis, Kloosterhof, Lourdeskapelstraat, St.-Lodewijkstraat, Parking Reinpad, Winterslagstraat (gedeeltelijk)maandag-zaterdag van 9u00 tot 18u00max. 2 uur
Hoogstraatmaandag-vrijdag van 9u00 tot 18u00max. 2 uur
Collegelaan, Mispadstraat, Mosselerlaan, Parking Stalenstraatmaandag-vrijdag van 9u00 tot 18u00, uitgezonderd schoolvakantiesmax. 2 uur
1ste stuk Europalaan ter hoogte van Molenvijvers
nooit
geen beperking
2de stuk Europalaan ter hoogte van Molenvijversmaandag-vrijdag: voorbehouden voor vergunninghouders

zaterdag en zondag: gratis parkeren
onbeperkt
3de stuk Europalaan tot aan de Oosterringgratis parkerenonbeperkt

Extra vragen

Ik denk dat ik onterecht een parkeerretributie heb gekregen. Wat moet ik doen?

Ga naar onze parkingshop met het geldige parkeerticket, abonnement of bewonerskaart, of stuur ons een kopie met de post of via het contactformulier.

Hoe komt het dat de politie geen parkeerretributies uitschrijft? Mag een privébedrijf dat wel doen?

Controle op het parkeren zit sinds 1/04/2004 niet meer in het strafrecht. Steden en gemeenten zijn dus zelf verantwoordelijk voor de organisatie van hun parkeerbeheer. Ze mogen dat uitbesteden aan een privébedrijf zoals Optimal Parking Control. OPC controleert dan bijvoorbeeld de betalende en blauwe zones en het parkeren met bewonerskaarten.

Hoe komen jullie aan mijn naam en adres? Is dat wel legaal?

De concessiehouder OPC vraagt de gegevens die verbonden zijn met je nummerplaat op bij het DIV (Dienst Inschrijvingen Voertuigen). Dit is volledig volgens de bepalingen van de DIV, en toegestaan door de Gegevensbeschermingsautoriteit. OPC kan daarna met de identiteitsgegevens de invordering doen. Gevolg is dat de eerste aanmaning of betaalherinnering inderdaad vertrekt van de concessiehouder - OPC - zelf. Je vindt meer informatie hierover op de website van de Gegevensbeschermingsautoriteit.

Rij je met een motor of ander open voertuig en kan je je parkeerticket niet (veilig) achter de voorruit leggen?

Neem je parkeerticket mee. Als je een retributie ontvangt, gebruik je je ticket als bewijs van betaling. Stuur ons via onderstaand contactformulier een kopie van je parkeerticket.

Ik heb meer dan één parkeerretributie op een dag ontvangen. Kan dat?

Ja, in Genk kan je meerdere retributies per dag ontvangen. Een retributie geldt voor een halve dag parkeren.