Blauwe zone

Waar zijn de blauwe zones in Knokke-Heist?

ParkeerzoneUren voor parkeren met parkeerschijfMaximale parkeerduurRetributietarief
overal ten noorden van de Izabellavaart waar geen betalend parkeren van toepassing is alleen tijdens weekends, schoolvakanties en op feestdagen (11u- 19u)max. 4 uur € 30,00/dag
op parkings van kerken, het cultuurcentrum en sportcentraelke dag (11u- 19u)max. 4 uur € 30,00/dag
in de Dorpsstraat en de Hoekestraat (1 - 7) van Westkapelle elke dag (11u- 19u) max. 1 uur € 30,00/dag
langs beide kanten van het stadhuis, in de Kardinaal Mercierstraat en Bakboord (Heist)elke dag (11u- 19u) max. 30 min€ 60,00/dag
Shop & Goelke dag (11u-19u)max. 30 min€ 60,00/dag
Het parkeerplan kan u hier raadplegen.

Hoe parkeer je met je parkeerschijf in Knokke-Heist?

  • Parkeren met je parkeerschijf doe je in de blauwe zone die je herkent aan het verkeersbord E9a blauwe zone (met afbeelding parkeerschijf). 
  • De blauwe zone kan per straat worden aangeduid of met een zonebord bij het begin van de zone. Dit zonebord zorgt ervoor dat de verkeersborden niet langs elke straat herhaald moeten worden.
  • Je parkeerschijf dient het uur van aankomst aan te geven. Je stelt de pijl in op het eerstvolgende streepje volgend op het tijdstip van aankomst.
  • Leg je parkeerschijf goed zichtbaar achter de voorruit van je voertuig.
  • Het voertuig dient de parkeerplaats uiterlijk verlaten te hebben bij het verstrijken van de toegestane parkeerperiode. Standaard is dat 2 uur, tenzij de borden anders aangeven.

Parkeerschijf niet gelegd of de maximale parkeertijd overschreden?

  • Je kiest automatisch voor het tarief van € 30,00 per dag
  • Op parkeerplaatsen waar je maximaal 30 minuten mag parkeren, bedraag het retributietarief € 60,00 per dag.
  • Je ontvangt per post een betaaluitnodiging voor de retributie. Je ontvangt dus niet langer een retributie onder de ruitenwisser!
  • Je betaalt deze retributie binnen 8 dagen.

Extra vragen

Hoe komt het dat de politie geen parkeerretributies uitschrijft? Mag een privébedrijf dat wel doen?

Controle op het parkeren zit sinds 1/04/2004 niet meer in het strafrecht. Steden en gemeenten zijn dus zelf verantwoordelijk voor de organisatie van hun parkeerbeheer. Ze mogen dat uitbesteden aan een privébedrijf zoals Optimal Parking Control. OPC controleert dan bijvoorbeeld de betalende en blauwe zones en het parkeren met bewonerskaarten.

Hoe komen jullie aan mijn naam en adres? Is dat wel legaal?

De concessiehouder OPC vraagt de gegevens die verbonden zijn met je nummerplaat op bij het DIV (Dienst Inschrijvingen Voertuigen). Dit is volledig volgens de bepalingen van de DIV, en toegestaan door de Gegevensbeschermingsautoriteit. OPC kan daarna met de identiteitsgegevens de invordering doen. Gevolg is dat de eerste aanmaning of betaalherinnering inderdaad vertrekt van de concessiehouder - OPC - zelf. Je vindt meer informatie hierover op de website van de Gegevensbeschermingsautoriteit.

Ik ben aannemer en werk in de betalende zone van Knokke-Heist. Moet ik betalen om te parkeren?

Je kunt een aannemerskaart kopen in de parkingshop, die is 1 dag geldig en kost 16 euro. De kaart is alleen geldig in de rode zone van Knokke-Heist. Je moet een verklaring voorleggen waarin staat dat je werken moet uitvoeren, een levering moet doen of een dienst verlenen in de rode zone.

Ik heb meer dan één parkeerretributie op een dag ontvangen. Kan dat?

Ja, in Knokke-Heist kan je meerdere retributies per dag ontvangen. Een retributie geldt voor een halve dag parkeren.