Blauwe zone

Hoe parkeer je met je parkeerschijf in Meise?

 • Parkeren met je parkeerschijf doe je in de blauwe zone die je herkent aan het verkeersbord E9a blauwe zone (met afbeelding parkeerschijf). De blauwe zone is geldig van maandag t.e.m. zaterdag tussen 9u00 en 18u00.
 • Je parkeerschijf dient het uur van aankomst aan te geven. Je stelt de pijl in op het eerstvolgende streepje volgend op het tijdstip van aankomst.
 • Leg je parkeerschijf goed zichtbaar achter de voorruit van je voertuig.
 • Het voertuig dient de parkeerplaats uiterlijk verlaten te hebben bij het verstrijken van de toegestane parkeerperiode. Standaard is dat 2 uur, tenzij de borden anders aangeven.


  Parkeerschijf niet gelegd of de maximale parkeertijd overschreden?

  • Je kiest automatisch voor het dagtarief van € 25.
  • De parkeerwachter schuift de retributiebon onder de ruitenwisser van je voertuig.
  • Je betaalt deze retributie binnen 8 dagen.

  Veelgestelde vragen

  Hoe komt het dat de politie geen parkeerretributies uitschrijft? Mag een privébedrijf dat wel doen?

  Controle op het parkeren zit sinds 1/04/2004 niet meer in het strafrecht. Steden en gemeenten zijn dus zelf verantwoordelijk voor de organisatie van hun parkeerbeheer. Ze mogen dat uitbesteden aan een privébedrijf zoals Optimal Parking Control. OPC controleert dan bijvoorbeeld de betalende en blauwe zones en het parkeren met bewonerskaarten.

  Hoe komen jullie aan mijn naam en adres? Is dat wel legaal?

  De concessiehouder OPC vraagt de gegevens die verbonden zijn met je nummerplaat op bij het DIV (Dienst Inschrijvingen Voertuigen). Dit is volledig volgens de bepalingen van de DIV, en toegestaan door de Gegevensbeschermingsautoriteit. OPC kan daarna met de identiteitsgegevens de invordering doen. Gevolg is dat de eerste aanmaning of betaalherinnering inderdaad vertrekt van de concessiehouder - OPC - zelf. Je vindt meer informatie hierover op de website van de Gegevensbeschermingsautoriteit.

  Hoe stel ik mijn parkeerschijf in?

  Bij het parkeren wordt de pijl van de parkeerschijf gezet op het streepje dat volgt op het tijdstip van aankomst. Als je bijvoorbeeld parkeert om 9u05, dan mag je de parkeerschijf op 9u30 zetten. Leg je parkeerschijf altijd goed zichtbaar achter de voorruit van je voertuig.

  Mijn parkeerschijf lag voor maar de toegestane parkeerperiode was net verstreken, waarvoor ik een retributie ontvangen heb.

  Het reglement is hier zeer duidelijk in. Volgens de wegcode dient een parkeerschijf het uur van aankomst aan te geven. De bestuurder stelt de pijl in op het eerstvolgende streepje volgend op het tijdstip van aankomst. Het voertuig dient de parkeerplaats uiterlijk verlaten te hebben bij het verstrijken van de toegestane parkeerperiode.

  Mijn parkeerschijf lag voor en ik kreeg toch een retributie.

  Verifieer of je parkeerschijf correct was ingesteld. Volgens het reglement dient de bestuurder de pijl van de parkeerschijf op het eerstvolgende streepje te plaatsen volgend op het tijdstip van aankomst. Arriveerde je bijvoorbeeld om 9u05, plaats je de parkeerschijf op 9u30. Leg je parkeerschijf steeds zichtbaar voor achter de voorruit van je voertuig.

  Lag je parkeerschijf correct voor achter de voorruit van je voertuig, kan je ons je gegevens bezorgen via het contactformulier.

  Retributie in Genk: gebruik het e-loket om je klacht te formuleren!
  Retributie in Knokke-Heist: gebruik het e-loket om je klacht te formuleren!
  Retributie in Halle: gebruik het e-loket om je klacht te formulieren!