Blauwe zone

De blauwe zones in Ternat

 • In de blauwe zone kan je met de blauwe parkeerschijf maximum 3 uur gratis parkeren.
 • De blauwe zone is doorlopend geldig tussen 8u00 tot 18u00 van maandag t.e.m. vrijdag (uitgezonderd wettelijke feestdagen).
 • Bij het niet (correct) plaatsen van je parkeerschijf kies je automatisch voor het tarief van € 15 per halve dag. Het eerste dagdeel is van 8u00 t.e.m. 13u00, het tweede van 13u00 t.e.m. 18u00.

De zones voor kortparkeren in Ternat

 • In zones voor kortparkeren kan je met de blauwe parkeerschijf maximum 15 minuten parkeren.
 • De zone voor kortparkeren is doorlopend geldig tussen 8u00 tot 18u00 van maandag t.e.m. zondag (uitgezonderd wettelijke feestdagen).
 • Bij het niet (correct) plaatsen van je parkeerschijf kies je automatisch voor het tarief van € 15 per halve dag. Het eerste dagdeel is van 8u00 t.e.m. 13u00, het tweede van 13u00 t.e.m. 18u00.

Hoe parkeer je met je parkeerschijf in Ternat?

 • Parkeren met je parkeerschijf mag alleen in de blauwe zone en de zones voor kortparkeren die je herkent aan het verkeersbord E9a blauwe zone (met afbeelding parkeerschijf).
 • De blauwe zone kan per straat worden aangeduid of met een zonebord bij het begin van de zone. Dit zonebord zorgt ervoor dat de verkeersborden niet langs elke straat herhaald moeten worden.
 • Je parkeerschijf dient het uur van aankomst aan te geven. Je stelt de pijl in op het eerstvolgende streepje volgend op het tijdstip van aankomst.
 • Leg je parkeerschijf altijd goed zichtbaar achter de voorruit van je voertuig.
 • Het voertuig dient de parkeerplaats uiterlijk verlaten te hebben bij het verstrijken van de toegestane parkeerperiode. Standaard is dat 2 uur; in de zones voor kortparkeren 15 minuten.

Veelgestelde vragen

Hoe komt het dat de politie geen parkeerretributies uitschrijft? Mag een privébedrijf dat wel doen?

Controle op het parkeren zit sinds 1/04/2004 niet meer in het strafrecht. Steden en gemeenten zijn dus zelf verantwoordelijk voor de organisatie van hun parkeerbeheer. Ze mogen dat uitbesteden aan een privébedrijf zoals Optimal Parking Control. OPC controleert dan bijvoorbeeld de betalende en blauwe zones en het parkeren met bewonerskaarten.

Hoe komen jullie aan mijn naam en adres? Is dat wel legaal?

De concessiehouder OPC vraagt de gegevens die verbonden zijn met je nummerplaat op bij het DIV (Dienst Inschrijvingen Voertuigen). Dit is volledig volgens de bepalingen van de DIV, en toegestaan door de Gegevensbeschermingsautoriteit. OPC kan daarna met de identiteitsgegevens de invordering doen. Gevolg is dat de eerste aanmaning of betaalherinnering inderdaad vertrekt van de concessiehouder - OPC - zelf. Je vindt meer informatie hierover op de website van de Gegevensbeschermingsautoriteit.